Gemeente Hoogeveen haalt doelstelling afvalscheiding niet

Hoogeveen - De gemeente Hoogeveen heeft haar doelstelling afvalscheiding voor 1 januari 2017 niet gehaald. Dit is voor de PvdA opnieuw aanleiding voor het stellen van vragen. De gemeente Hoogeveen voldoet niet aan het doel om 65% afval te scheiden.

De bedoeling was om dit voor 1 januari 2017 te realiseren, nadat het oorspronkelijke doel van 1 januari 2016 onhaalbaar bleek. De PvdA is hier niet verbaasd over. Raadslid Ida Gerda Emmens: “Wij vinden dat het nog steeds heel vrijblijvend is om het afval wel of niet te scheiden. De kosten gaan niet merkbaar naar beneden, en het is niet altijd duidelijk wat het nut en het effect van afvalscheiding is. Dit motiveert blijkbaar onvoldoende.”

De PvdA heeft al vaker gevraagd om meer daadkracht bij dit onderwerp. Emmens: “In het programma VANG (van afval naar grondstof) is opgenomen dat het afvalscheidingspercentage in 2020 75% moet zijn. Dat halen we alleen met de inzet van onze inwoners. Die moeten we dus helpen en motiveren, en vooral goed informeren.”

De PvdA wil onder andere duidelijkheid over de inzet van afvalcoaches. Emmens: “Het College had al kunnen voorsorteren op dit resultaat en de raad hierover kunnen informeren. Het is vreemd dat we dit uit de media moeten vernemen.”

Het College kondigt aan met een nieuw plan te komen. “We verwachten concrete voorstellen om de doelstelling te realiseren. Tot nu was het veel geblaat en weinig wol,” aldus Emmens.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.