Live nieuws: Cascaderun Hoogeveen (Video)

Hoogeveen - Vandaag, zondag 9 april, vindt de 11e editie van de Cascaderun plaats in Hoogeveen. Gedurende de dag zal dit artikel worden geüpdatet. Om 09:55 uur is de eerste loop gestart; de Unicefloop. Om 14:00 uur start de laatste run; de 5 Engelse mijl. Vanaf 14:26 uur worden de eerste finishers verwacht en vanaf 15:30 uur beginnen de prijsuitreikingen. Vanavond zal er in het centrum van Hoogeveen een afterparty plaatsvinden. Gedurende de dag vindt er ook lang het parcours muziek plaats.

Programma

09:55 uur Start Unicefloop
13:00 uur Start GigaG Cascaderun
13:35 uur Start 10 Engelse mijl
14:00 uur Start 5 Engelse mijl
14:26 uur Verwachte finish 1e lopers
15:30 uur Prijsuitreiking individueel (Feestplein I)
16:30 uur Prijsuitreiking scholencompetitie (Feestplein I)
17:00 uur Prijsuitreiking Businessrun (Feestplein 2 Van Echtenplein)
14.00 – 21.00 Muziekprogramma Feestplein 1 en 2

Nieuws

Update 10:30 uur

Om 09:45 uur loopt het plein voor het gemeentehuis al aardig vol. Om 09:50 uur bereidt iedereen zich voor op de eerste loop. Een paar honderd mensen hebben zich al verzameld. Wanneer de Unicef begint, lopen kinderen met hun ouders, opa of oma weg van de start. De kinderen lopen rondjes om het plein. 

Update 11:30 uur

Groep 4 is aan de start, honderden kinderen lopen hier aan mee en lopen zo veel mogelijk rondjes rond het Raadhuisplein. Vooraf worden enkele kinderen geïnterviewd met de vraag hoeveel rondjes ze gaan lopen, met als antwoord: 'Heel veel!' Onder luide aanmoediging van het publiek beginnen de kinderen vanaf de start te rennen, sommigen hebben na één ronde al een rood hoofd en anderen beginnen iets rustiger.

Update 13:35 uur

De Giga G Cascaderun is om 13:00 uur van start gegaan. Enkele honderden mensen met een beperking liepen samen met hun begeleiders de 1,1 km lange route oor het centrum van Hoogeveen. 'We zijn de grootste van het land,' riepen de organisatoren van de GigaG Cascaderun. 

Update 13:45 uur

Vijf minuten geleden, om 13:35 uur, vertrokken de deelnemers van de 10 Engelse mijl vanaf het Raadhuisplein. Zij zullen via het Bethesda ziekenhuis en het Steenbergerpark richting Nijstad lopen om vervolgens via de Echtenseweg naar Lubbinge te gaan, waar zij een haarscherpe bocht nemen, naar 't zwarte Gat. Vanaf daar zullen de deelnemers richting de Erflanden lopen waar zij tweemaal de Hoogeveensche Vaart passeren om via de Alteveerstraat naar de finish te lopen. U vindt het gehele parcours op de website van de Cascaderun.

Update 14:05 uur

De laatste run is van start, de 5 Engelse mijl. Om de twee laatste runs bij de finish te laten samenkomen zijn de starttijden van de 5 en 10 Engelse mijl een half uur uit elkaar geplaatst. Vanaf 14:26 uur worden de eerste finishers verwacht. Er zijn een kleine 8600 deelnemers in deze beide runs, waarvan ca. 42% vrouw en 58% man uit veel verschillende woonplaatsen. 

Update 14:14 uur

Vanwege de warmte wordt deelnemers op het hart gedrukt om gebruik te maken van de waterstands die her en der langs de kant staan. De GigaG deelnemers zijn ondertussen druk aan het feestvieren en melden dat het voor hun gevoel erg goed ging. Boas, de eerste gefinishte deelnemer van de GigaG Cascaderun is erg blij met zijn prestatie. Hij finishte met een behoorlijke voorsprong als eerste uit de ca. 170 deelnemers. 

Update 14:25 uur

Het baanrecord van de 10 Engelse mijl is vorig jaar gevestigd door Nicholas Makau en staat momenteel op 47:04. De Keniaan doet ook dit jaar mee met de Cascaderun, maar het is hem niet gelukt zijn record te verbreken. Hij kwam binnen in de 48e minuut en werd tweede.

Update 14:46 uur

Olfert Molenhuis kwam als eerste Nederlander over de finish. De Assenaar is blij met de Kenianen, ze maken het een goede competitie. Eerste op de 5 Engelse Mijl was Lucy Macharia. Naarmate de deelnemers over de finish komen, worden de meningen duidelijker. Enkele deelnemers geven aan langzamer te zijn dan voorgaande jaren, gemiddeld met een verschil van 2 minuten. Het weer is warm en slopend, waardoor een goede run erg lastig is.

Update 15:00 uur

Het centrum wordt beduidend drukker naarmate de zon feller wordt. Binnenkomende deelnemers verkoelen zich met waterflesjes, sponzen en natte handdoeken. De menigte wordt momenteel geschat op 30 tot 40 duizend mensen. De muziek brengt een gezellige sfeer in het centrum en omwonenden langs de gehele route zitten lekker buiten te genieten van de zon en het uitzicht van de Cascaderun. Perry, een deelnemer van de Cascaderun heeft epileptie. De GigaG Cascaderun is voor hem te kort, dus kon hij samen met zijn vader meedoen met de Cascaderun. Hij is blij dat hij mee kon doen na de testloop. Zijn vader is trots en Perry zelf is voornamelijk nog erg buiten adem van het lopen.

Videocompilatie Unicef Cascaderun 2017

Foto's en video's: Schonewille Fotografie, Gerard Duinkerken, Judith Bos, Jochem van de Weg | Fotografie, André Koobs, Sjoerd Robijn. 

Tekst: Judith Bos.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.