Turnen: Julia Zwiers van Kwiek Drents Kampioen

Hoogeveen - Afgelopen zaterdag vonden in Hoogeveen de Drentse Kampioenschappen turnen plaats. Turnsters vanuit heel Drenthe die zich voor deze wedstrijd hadden geplaatst, streden om het kampioenschap in hun categorie. Acht turnsters van Kwiek presteerden goed waarbij naast Julia’s gouden medaille en Elfi van den Berg een zilveren medaille wist te behalen.

In de eerste wedstrijd moesten Dianca de Leth, Merel Roeloffzen en Julia Zwiers turnen. Dianca begon op sprong en daarmee loopt ze altijd een achterstand op in het veld. Echter met een eerste plaats op brug kon ze dat in de tweede ronde weer recht trekken. Jammerlijk viel ze met de losse rol van de balk, terwijl dit meestal goed gaat. Voor vloer wilde ze dus afsluiten met een salto om een half punt hogere uitgangswaarde te behalen. Dit lukte haar uitstekend en de uitslag was dus erg spannend. Ze eindigde jammer genoeg met 0,30 punten achterstand op de vierde plaats. 

Merel Roeloffzen had de afgelopen wedstrijden laten zien dat ze op het podium kan komen en ook deze wedstrijd leek behoorlijk goed te gaan. Haar overslag bij sprong is prima, de balk goed en de vloer erg netjes. Een niet goed uitgevoerde buikdraai bleek uiteindelijk de reden te zijn om, nu zelfs met minder dan 0,30 punten, niet het podium te halen. 

Julia Zwiers is het hele jaar goed op dreef en ook nu kon je zien dat ze haar oefeningen goed beheerst. Op vloer zou ze een iets hogere uitgangswaarde moeten hebben, maar op sprong en brug trekt ze dit altijd weer recht. Aangezien haar balk ook stabiel is, was zij degene van Kwiek die wel het podium haalde en daarmee werd Julia, na vele podiumplaatsen in voorgaande jaren, dit keer voor het eerst Drents Kampioen. 

In de tweede wedstrijd kwam Elfi van den Berg in actie voor Kwiek. Aangezien zij de enige in de wedstrijd was, konden trainer en turnster genoeg bespreken over de wedstrijd. Dit bleek al snel nodig, omdat Elfi op brug te voorzichtig was met haar ophurken en daardoor er af viel. Wild zijn bij turnen is geen aanrader, maar te voorzichtig leidt ook niet tot het goede resultaat. Op het moeilijke toestel balk liet Elfi zien hoe het wel moet en eindigde daar op de eerste plaats. Met een nette sprong, een goede vloeroefening met arabier dubbel flik-flak werd ze tweede. Trots liet ze de zilveren medaille aan haar meegereisde publiek zien om daarna ook nog haar trainer te bedanken. 

De jongere meiden van Kwiek hadden hun wedstrijd in de middag. Nicole Hatzmann, Amber Roeloffzen, Julia Jonkman (allen Instap) turnen dit jaar voor het eerst wedstrijden. Het was dus al erg goed dat ze het Drents Kampioenschap hadden behaald. Amber behaalde een mooie 6e plaats op balk en eindigde in de middenmoot. Nicole die als reserve geplaatst was, turnde een goede wedstrijd en werd zelfs 3e op balk. Julia turnde ook weer goed en liet duidelijk zien dat ze weer vooruit was gegaan. Met nettere hol-bol-zwaaitjes zou ze het podium hebben gehaald. Nu haalde ze met 0,50 punt achterstand dit niet. Lisa Kraijesteijn (Pupil 1) is dit jaar een divisie omhoog gegaan, nadat ze vorig jaar steeds op het podium kwam. Opmerkelijk dus dat ze zich meteen ook voor de Drentse Kampioenschappen had geplaatst. In de wedstrijd was het dan ook niet gemakkelijk voor haar, maar met een 8e plaats op balk en een 1e plaats op sprong heeft ze goed geturnd. De eerste plaats op sprong bestond uit een salto die in turntermen als perfect werd beoordeeld. Lisa kreeg 0,00 punt aftrek voor haar salto. De uitgangswaarde 14,500 werd ook het eindcijfer. Trainer Johan de Lange was hier erg verheugd over, want turnen vraagt om perfectie, maar er is eigenlijk altijd nog wel iets op aan te merken. Het zegt dus ook wel iets over de precisie van de Kwiekturnsters. 

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.