Harma Graveland verkozen tot beste ISK-docent van het jaar

Hoogeveen - Harma Graveland, NT2-docent en coördinator bij de ISK-afdeling van RSG Wolfsbos te Hoogeveen, is maandag 10 april jl. verkozen tot de beste ISK-docent van het jaar. ISK (Internationale SchakelKlas) wordt steeds meer een begrip in de onderwijswereld. Daarom werd dit jaar, voor de eerste keer binnen het voortgezet onderwijs, de verkiezing “Beste ISK-docent van het jaar” georganiseerd. De verkiezing is een initiatief van LOWAN, BV NT2 en Bisbee Flexonderwijs.

Traject Alle voortgezet onderwijs ISK-scholen in Nederland konden een NT2-ISK-docent voordragen. De NT2-ISK-docenten zijn vervolgens beoordeeld aan de hand van een aantal competenties op het gebied van pedagogiek, didactiek, vakinhoudelijke en organisatorische kennis, samenwerking met collega’s en omgeving en reflectie en ontwikkeling. Daarnaast is er ook een uitgebreide criteriumlijst opgesteld om de docenten goed en objectief te kunnen beoordelen. Alle inzendingen zijn kritisch beoordeeld door de onafhankelijke vakjury bestaande uit Bart Bossers (Coördinator NT2-docentenopleiding VU), Hariëtte Boerboom (LOWAN) en Frieda van den Hout (voorzitter BV NT2).

Innovator De vakjury geeft aan onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen. Uit alle inzendingen werden eind februari drie docenten genomineerd. Afgelopen maandag, tijdens de LOWAN studiedag in Ede, werd Graveland uiteindelijk verkozen tot winnaar. De jury licht toe: “Graveland heeft haar sporen verdiend in het NT2-onderwijs en wordt gezien als een betrokken en zeer deskundige docent. Ze creëert een veilige leeromgeving en de leerlingen voelen zich door haar geaccepteerd. Gecombineerd met een motiverende stijl van lesgeven leidt dit tot de beste leerprestaties. Graveland is een innovator. Ze stimuleert en faciliteert nieuwe werkwijzen of methoden en zorgt er daarmee voor dat het team maatwerk kan leveren aan de leerlingen. Ze bouwt met iedereen, leerlingen, ouders, docenten en vrijwilligers, het juiste contact op. Ze geeft niet op, kweekt begrip en kijkt achter het gedrag van de leerling. Met al deze kwalificaties is Graveland een docent die in staat is het onderwijs naar een hoger plan te tillen en over het talent beschikt haar omgeving daarin zonder moeite mee te krijgen.” De prijs werd uitgereikt door demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker.

Belang leerling voorop Zelf blijft Graveland nuchter onder alle aandacht en geeft aan: “Natuurlijk ben ik er ontzettend trots op dat ik de verkiezing heb gewonnen. Het is een mooie bekroning op m’n werk als NT2-docent en coördinator bij de ISK-afdeling van RSG Wolfsbos. De dag na de verkiezing stond ik alweer gewoon voor de klas. Daar geniet ik van, lesgeven geeft mij de energie om in de hectiek van alle veranderingen, steeds het belang van de leerlingen voorop te stellen. Want voor mij telt elk kind.”

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.