Ralph de Jongh in De Zuiderhof

Zuidwolde - Zondag 16 april, eerste Paasdag, geeft bluesartiest Ralph de Jongh een optreden in Café Restaurant De Zuiderhof. Het optreden begint om 16.00 uur en de entree bedraagt € 10,00.

Ooit werd hij ontdekt door bluesridder Harry Muskee en intussen hoort hij bij de grote. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Ralph de Jongh. Met twee Dutch Blues Awards en acht albums op zak, kan je niet meer om deze geweldenaar heen. 'Het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien. Als bezeten door B.B. King, Robert Johnson en een jonge Mick Jagger, speelt en zingt Ralph de Jongh de blues alsof hij ervoor geboren is: hartstochtelijk en met een groot gevoel voor drama.' – Het Parool.

Ralph heeft ruim 25 jaar geleden zijn passie voor muziek voor het eerst struktureel omgezet in eigen nummers, schilderijen en teksten. Vorig jaar kwam Ralph uit met twee dubbel albums. Dit jaar presenteert ie op 23 Maart zijn nieuwe Trilogy in de North Sea Jazz Club & 25 maart in Vanslag. Een 42 eigen nummers tellend studio album, opgenomen in de - world famous en geheel gerenoveerde. - Wisseloord Studio’s door Huub Reijnders. In de North Sea Jazz Club gaat Ralph flink uitpakken met een 9 koppen tellende band met speciale gasten als Roel Spanjers, Ewa Pepper, Lovely Uhlenbeek, en Joost Verbraak. Kaarten zijn verkrijgbaar via northseajazzclub.nl & vanslag.eu

Ralph won de Dutch Blues Award in 2011, stond twee keer in de halve finales van het Ibc memphis, werd gevraagd door de Robert Johnson Foundation en tourt momenteel door het hele land zijn recente releases. Door zijn rauwe blues à la Seasick Steve vergaart hij ieder optreden weer nieuwe fans en met als muzikaal vader (en fan) wijlen Harry Cuby Muskee is hij een must om live te zien. Ook zijn studio opnames en eigen composities zijn ijzersterk. Johan Derksen noemt zijn albums Verborgen juwelen.

Ralph de Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Zijn lijf en leden worden ook de muziek als hij ze speelt. Hij speelt geen muziek maar wordt muziek en het publiek is getuige van een niet aflatende, verbazingwekkende energie die uit al zijn poriën stroomt als hij optreedt. En die energie resulteert elke keer weer in een geweldig bluesfestijn. Eentje die wij Hollanders van de koude grond bijna niet meer kennen. Ralph’s muziek ontstijgt het gemiddelde Blues-verhaal en daarmee zit het met zowel de vorm als de inhoud helemaal goed met deze blues-muzikant. Ralph was al meerdere malen te zien in Dwdd en Vi. Hij is Harry Muskee’s protegee. De blues stroomt koninklijk door de aderen van de in 1975 in Roosendaal geboren Ralph de Jongh. Als kind was Ralph een slechte slaper, wat hij deed was met een radiootje onder de dekens blues luisteren en zong mee tot de zangvogels het ‘s ochtends van hem overnamen. Op 15 jarige leeftijd kocht Ralph van zijn eerst verdiende geld zijn eerste gitaar. Na een aantal gitaarlessen gaf zijn gitaarleraar het alweer op; Ralph was inmiddels beter geworden dan zijn leraar. 365 dagen per jaar hield de gitaar Ralph in zijn greep en hij werd daarmee één van de meest bijzondere en talentvolste bluesartiesten die Nederland rijk is. In 2004 werd Ralph opgepikt door niemand minder dan Harry Muskee, die Ralphs talent erkende en werd geraakt door zijn muziek. Muskee nam Ralph mee op tournee als voorprogramma van zijn Cuby & The Blizzards, waarmee hij een grote groep trouwe fans vergaard.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.