​Hoogeveense Greenwaste verkozen tot ‘Het Duurzame Drentse Bedrijf 2017’

Assen/Hoogeveen - Greenwaste, gevestigd aan de Griendtsveenweg in Hoogeveen is uit 27 inzendingen verkozen tot ‘Het Duurzame Drentse Bedrijf 2017’. Dat werd vanmiddag bekend tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event in het provinciehuis in Assen. Johan van Dijk uit Emmer-Compascuum is uitgeroepen tot de eerste ‘Duurzame Drentse Willie Wortel van 2017. Het event kon rekenen op meer dan 250 bezoekers.

Afvalmanagement met focus op kostenreductie

Greenwaste ontzorgt ondernemingen door hun volledige afvalproces te organiseren en te monitoren. Zij duiken letterlijk in de containers van hun klanten om zo alle soorten afval in kaart te brengen waardoor maximaal hergebruik wordt gerealiseerd. De jury was onder de indruk van het aanstekelijk enthousiaste ondernemen en het slim samenwerken met andere partijen. Greenwaste levert hiermee een enorme bijdrage aan de afvalreductie en houdt de lijnen tussen klant en verwerker kort zodat het aantal kilometers klein blijft.

Recyclesysteem voor hagelpatronen

Johan van Dijk mag zichzelf, met de Willie Wortel award, dit jaar dé Drentse duurzame uitvinder noemen. De jury koos zijn uitvinding uit zeven inzendingen. Van Dijk heeft een prototype van een machine gemaakt waarmee hulzen, die in groten getale achterblijven na het kleiduivenschieten, worden gerecycled. De machine scheidt het plastic (70%) van het metaal (30%). Beide materialen kunnen daarna worden hergebruikt. Van het plastic maakt hij printdraad voor 3D printers.

Publiek kiest

Voor het eerst kon het publiek een stem uitbrengen op één van de tien genomineerde duurzame ideeën. Freek Dijkstra uit Gees mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Hij maakt pellets van bladeren in plaats van hout, om zo duurzame energie op te wekken. Hierdoor hoeven minder bomen gekapt te worden.

Juryvoorzitter en gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘De noodzaak van duurzaamheid wordt (nog) niet breed genoeg gedragen. Maar van bovenaf opleggen, daar voel ik ook niets voor. De verandering moet uit de samenleving komen. Greenwaste, Johan van Dijk en alle andere genomineerden laten zien dat duurzame initiatieven steeds meer van onderop komen. Dat maakt mij trots.’

Duurzame ontmoetingsplaats

Naast de prijsuitreiking was er ook een ontmoetingsplaats om Drentse duurzame initiatieven verder te helpen: DatePlaza. Op de DatePlaza ontmoetten experts, bedrijven, bezoekers en overheden elkaar voor advies en om te netwerken. Verder werden er workshops georganiseerd voor meer inspiratie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Keynote speaker Thomas Rau ging in op een nieuwe economie gebaseerd op delen, circulair en samenwerking.

Hét Duurzaam Drenthe Event werd georganiseerd door IVN Drenthe, de Kamer van Koophandel, Drenthe in Transitie en de provincie Drenthe. Lees meer op www.drenthe.nl/duurzamedates.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.