​Noodkreet: Behoud Gereformeerde Kerk Nieuwlande als historisch monument

Nieuwlande – Sinds kort staat de Gereformeerde Kerk in Nieuwlande tamelijk onverwacht te koop. Een aantal verontruste dorpelingen is in actie gekomen om het kerkgebouw als historisch monument van de ondergang te redden. De actie wordt gedragen door de vereniging Plaatselijk Belang Nieuwlande. De beslissing over het lot van de kerk zal half mei genomen worden, tijd voor een gedegen actie is er niet, vandaar de noodkreet van ongeruste dorpelingen.

"De Gereformeerde Kerk is niet een kerk als vele andere, het is de kerk van waaruit Johannes Post zijn onderduikactiviteiten is begonnen. Het is ook de kerk waar onder de kansel onderduikers hebben gezeten, die daar hun illegale krantje De Duikelaar in elkaar zetten en verspreiden. Bovendien is het de kerk waar Ds Slomp, alias Frits de Zwerver, zijn carrière in 1927 als dominee begon. Frits de Zwerver en Johannes Post werkten ook tijdens de oorlog samen in het opzetten van een onderduiknetwerk samen. Beide mannen zijn nationaal en internationaal bekende oorlogshelden. Zowel Johannes Post als Ds. Slomp, maar ook het dorp Nieuwlande kreeg de Yad Vashem onderscheiding van Israël."

"Het plan is om in de kerk een museum te vestigen. Steeds meer jongeren krijgen belangstelling voor WO II, willen weten hoe, wat en waar. Aan onze jeugd zijn we verplicht een deel van de geschiedenis te bewaren en te vertellen. De kerk ligt op loopafstand van het in 2014 door de militairen gerestaureerde onderduikershol in het bos langs de Johannes Poststraat. In tegengestelde richting, in het centrum van het dorp, staat het oorlogsmonument en het Yad Vashem monument. De historische betekenis en de ligging van de kerk maken het uitermate geschikt als museum."

"Deze kerk verdient het om als historisch monument bewaard te blijven." Aldus Jan van der Sleen, Hanneke Rozema en Henk Kremer namens de dorpelingen die in verweer komen.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.