Gemeentebelangen stelt vragen over criminaliteitscijfers asielzoekers

Hoogeveen – Gemeentebelangen Hoogeveen e.o. heeft via raadslid Ina Prins het college van BenW schriftelijke vragen gesteld naar aan leiding de berichtgeving in de Telegraaf over het achterhouden van de criminaliteitscijfers van asielzoekers door de politie.

"De Nationale Politie heeft geprobeerd De Telegraaf te weerhouden van publicatie van een verhaal over criminaliteit door asielzoekers. In ruil daarvoor zou de krant ander nieuws krijgen. Dat zegt hoofdredacteur Paul Jansen zaterdag. De politie zegt dat een "zwijgdeal" nooit de intentie is geweest.”

Volgens een politiewoordvoerder heeft de politie inderdaad een ander verhaal aangeboden, maar was dat ter compensatie voor het achterhouden van de cijfers over asielcriminaliteit. Eerder meldde de politie ten onrechte aan De Telegraaf dat het korps geen gegevens had over criminaliteit door asielzoekers. De krant had om de cijfers gevraagd. Volgens de politiewoordvoerder zullen de documenten nu wel worden vrijgegeven, alleen "is het aan de juristen welke stukken naar buiten komen".

Gemeentebelangen: “Gezien de commotie in de landelijke media omtrent het al dan niet bestaan, dan wel het voorkomen van publicatie van cijfers rond asielcriminaliteit, hebben wij de volgende vragen:

  • Zou het college kunnen aangeven of en hoe de verstrekking van deze gegevens in Hoogeveen verloopt?
  • Welke cijfers krijgt het college van de politie?
  • Is het college bereid om deze cijfers te delen met de raad?

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.