​Stotijn notariaat over Levenstestament

Hoogeveen - Over testamenten denken we nog wel eens na. Als we overlijden moet het goed geregeld zijn. Het Levenstestament is minder bekend. Dat is een regeling om vast te leggen wie jouw zaken mag regelen als je nog leeft. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (op aanmelding) bij de lezing inzake Levenstestamenten die Stotijn notariaat & mediation aanstaande maandag houdt in het clubgebouw van Muziekvereniging Wilhelmina.

Vaak wordt het gekoppeld aan dementie of wilsonbekwaamheid door een hersenbeschadiging. Maar ook als je wél wilsbekwaam bent, kan het heel handig zijn dat een ander namens jou mag handelen.

Bij wilsonbekwaamheid heeft de Wet een regeling voor bewind en curatele. Dan bepaalt de Rechter wie jouw zaken regelt en wat die persoon mag en moet. Dat leidt vaak tot veel administratief gedoe en veel rompslomp en kosten.

Een Levenstestament is een document waarin jij zélf bepaalt wie jouw zaken mag regelen en jij zélf bepaalt wat die persoon mag en moet. Dat wordt vooral belangrijk als je wilsonbekwaam zou worden (door dementie of hersenbeschadiging) of in coma geraakt. Maar kan ook handig zijn als je vaak of langdurig in het buitenland bent, of door ziekte niet meer in staat bent om belangrijke zaken – privé of zakelijk – te regelen. En ook als je bepaalde zaken niet meer zelf wílt regelen en het prettiger vindt dat een ander dat voor jou doet. Bijvoorbeeld een kind of iemand anders regelt van alles voor je bij bijvoorbeeld de bank of de belasting. In al deze situaties is het goed en geruststellend dat je weet wie jouw belangen behartigt. Wie dat is, wat die persoon mag, en wat jouw wensen zijn, leg je allemaal vast in een Levenstestament. Je voorkomt daarmee gedoe, kosten en formaliteiten.

Voor wie is een levenstestament van belang?

Uiteraard voor jouzelf. Het stelt gerust te weten wie namens jou mag handelen, ook als je het zelf niet meer kunt. Je houdt zélf de regie. Het is ook belangrijk voor jouw naasten. Het schept duidelijkheid en voorkomt daardoor ruzie en onmin. Het is belangrijk voor iedereen om dit vast te leggen. Of je nou jong(er) bent of oud(er). En ongeacht of je nou veel bezit of weinig.

Wil je meer weten over het Levenstestament? Kom dan op maandag 8 mei a.s. naar de gratis toegankelijke informatieavond in het gebouw van Muziekvereniging Wilhelmina aan de Groenewegenstraat 27B 7901 EDin Hoogeveen. Zie voor meer informatie en om je aan te melden onze website (www.stotijnnotariaat.nl) of bel ons (0522-440473).

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.