​Hoogeveense basisscholen investeren in duurzame LED verlichting

Hoogeveen - Drie basisscholen in Hoogeveen hebben eind april de overstap gemaakt naar duurzame LED verlichting. Het betreft de Juliana van Stolbergschool, Het Palet en de Regenboogschool. De nieuwe energiezuinige LED lampen besparen niet alleen ruim 65% energie ten opzichte van de oude verlichting, maar hebben bovendien een positief effect op het concentratievermogen van de leerlingen.

Zowel de Juliana van Stolbergschool, Het Palet als de Regenboogschool dragen door de omzetting aanzienlijk bij aan een beter milieu. Gezamenlijk reduceren de scholen de uitstoot van CO2 en zwavel met respectievelijk 21.539 kg en 16.174 gr. Ook op de energierekening wordt fors bespaard. Ten opzichte van de oude verlichting wordt per jaar 37.735 kWh bespaard, wat neerkomt op een totale jaarlijkse besparing van meer dan € 6.500. Een bedrag dat door de scholen goed benut kan worden voor andere doeleinden.

Verhoogd concentratievermogen

Steeds meer scholen en onderwijsinstellingen maken de keuze om over te stappen op LED. Naast de enorme energiebesparing ten opzichte van conventionele verlichting heeft LED het specifieke voordeel dat het niet tot nauwelijks flikkert. Hiermee draagt LED wetenschappelijk bewezen bij aan een verhoogd concentratievermogen en verlaagde vermoeidheid. Doordat er bijna geen trillingen in het licht zitten werkt dit rustgevend en is het goed voor de concentratie van de leerlingen. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen fitter zijn, waardoor de leerprestaties nadrukkelijk verbeteren. De gezondere lichtbeleving van LED was ook voor de Hoogeveense scholen een belangrijke argument om de bestaande verlichting te vervangen.

Meivakantie

Om de leerlingen en het personeel geen enkele hinder te laten ondervinden van de werkzaamheden werd de complete vervanging door de leverancier uitgevoerd tijdens de meivakantie. Verdeeld over de drie scholen zijn in totaal ruim 400 LED lichtbronnen geplaatst. Voor het project kwamen de scholen uit bij de combinatie Onderwijs Inkoop Groep en Saled LED verlichting.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.