​Betere patiëntenzorg dankzij nieuwe instrumenten

Hoogeveen - Meer comfort voor patiënten tijdens onderzoek, betere kwaliteit van diagnoses en meer tijd voor zorg voor de patiënt. Dat zijn de voordelen van de nieuwe scopen waar alle longartsen en maag-darm-leverartsen (MDL-artsen) van Treant Zorggroep sinds kort mee werken.

Aangepaste openingstijden feestdagen ziekenhuislocaties

‘We zijn erg blij met de nieuwe instrumenten. Deze vernieuwing maakt dat we onze patiënten beter kunnen onderzoeken’, aldus MDL-arts Jürgen Fritsch. ‘Uiteindelijk allemaal in hun belang: de onderzoeken zijn minder vervelend en onze diagnoses worden er nog betrouwbaarder van’.

Een scoop is een slangetje met een camera erin, waarmee in het lichaam gekeken kan worden. Ook kunnen hapjes weefsel (biotopen) afgenomen worden om verder onderzocht te worden. De nieuwe instrumenten bieden een betere beeldkwaliteit (zowel in scherpte als in beeldoppervlakte) en zijn flexibeler waardoor scherpere bochten kunnen worden genomen. Hierdoor neemt het comfort voor de patiënten bij de onderzoeken toe. Bovendien is door de betere beeldkwaliteit ook de kwaliteit van de diagnoses verder toegenomen.

De scopen worden door de MDL-artsen ingezet voor onderzoeken in de darmen, maag en galwegen. Zo komen ze goed van pas bij de vervolgonderzoeken die nodig kunnen zijn na het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze specifieke onderzoeken zijn beschikbaar op alle drie ziekenhuislocaties van Treant. Ook kunnen met de scopen interne echo’s worden gemaakt. De longartsen gebruiken specifieke bronchoscopen voor hun longonderzoeken

De onderzoeksresultaten van de kijkonderzoeken worden opgeslagen in Endobase; het digitale registratiesysteem dat automatisch de gegevens koppelt met het elektronische patiëntendossier én de landelijke registratiesystemen voor het bevolkingsonderzoek en andere kwaliteitssystemen. De administratieve handelingen van specialisten zijn hiermee vereenvoudigd, waardoor meer tijd over blijft voor de directe patiëntenzorg.

Openingstijden feestdagen ziekenhuislocaties

In verband met de naderende feestdagen gelden in de ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep gewijzigde openingstijden. Op donderdag 25 mei (Hemelvaart) en maandag 5 juni (2e Pinksterdag) zijn de poliklinieken, radiologie- en functieafdelingen en de klinisch chemisch laboratoria gesloten.

Ook is er deze dagen geen bloedafname van de trombosedienst en geen fundusfotografie. Patiënten die spoedzorg nodig hebben, kunnen uiteraard terecht bij de afdeling Spoedeisende Hulp. Op vrijdag 26 mei (dag na Hemelvaart) is alles regulier geopend.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.