Feestelijke uitreiking 'De kano van Pesse'

Hoogeveen - Donderdagmiddag vond in Theater de Tamboer de presentatie plaats van De kano van Pesse. Een prehistorisch avontuur, een boek door en voor basisschoolleerlingen. 

De boekpresentatie werd bijgewoond door 410 kinderen van de groepen 7 en 8 van acht basisscholen in de gemeente Hoogeveen. Zij deden mee aan het scholenproject “Maak je eigen boek”. 

Onder leiding van kinderboekenschrijver Kees Opmeer en fotografe en illustrator Marieke Opmeer schreef en illustreerde iedere klas een eigen hoofdstuk van het boek. Een combinatie van creatief schrijven, leesbevordering, fotografie en erfgoed met als eindresultaat een kleurrijk boek. Wethouder Erik Giethoorn overhandigde de eerste exemplaren aan leerlingen van de acht scholen. Wethouder Erik Giethoorn overhandigde de eerste exemplaren aan leerlingen van de acht scholen.

De middag werd omlijst door livemuziek van de Scalaband en een dans van dansdocent Max Krijthe. Kees Opmeer las fragment uit het boek voorlezen. De presentatie was in handen van Gerrit Jan Rutgers van Scala.

Inhoud

De schrijver Kees Opmeer schreef het eerste hoofdstuk: Dewi en haar tweelingzusje Laura doen met de andere kinderen van groep 7 mee aan een fotospeurtocht over de geschiedenis van Hoogeveen. In de Bibliotheek / Verhalenwerf bekijken ze voorwerpen uit het verleden die daar zijn tentoongesteld, zoals speerpunten, oude gereedschappen, een uitgeholde boomstam. Als de andere kinderen doorlopen, blijven Dewi en Laura voor de uitgeholde boomstam staan.

Werkwijze

In alle klassen is vervolgens het eerste hoofdstuk van de schrijver voorgelezen. Onder begeleiding van de schrijver en de illustrator werd per klas een vervolghoofdstuk gemaakt. De hele klas bedacht een aantal steekwoorden. Vervolgens werd de klas verdeeld in schrijvers en illustratoren, die het hoofdstuk verder uitwerkten. Uiteindelijk zijn er 16 opeenvolgende hoofdstukken ontstaan die samen één boek vormen.

Alle kinderen die hebben meegewerkt aan het project krijgen een exemplaar. Het boek zal te koop zijn bij de Bibliotheek/ Verhalenwerf en bij Punt H.

De Kano van Pesse

Tijdens de aanleg van de A28 in 1955 werd de kano bij toeval gevonden op een plek ten zuiden van Pesse. In eerste instantie werd gedacht dat het om een boomstam ging. Een boer bracht de boomstam weg met zijn trekker. Onderweg gleed die van de aanhanger af. Een toevallige voorbijganger dacht dat het wel eens iets meer kon zijn dan een uitgeholde boomstam. Er werden mensen bijgehaald met archeologische kennis die concludeerden dat het hier een prehistorische kano betrof.

Erfgoededucatie 

Het erfgoedproject “Maak je eigen boek” is een onderdeel van het Cultuurmenu Hoogeveen. Het Cultuurmenu is voor alle basisscholen in Hoogeveen en wordt gecoördineerd door de Bibliotheek/Verhalenwerf , Scala Centrum voor de Kunsten en theater De Tamboer.

De directe omgeving herbergt voor kinderen en jongeren een schat aan historische kennis om de wereld beter te begrijpen. Erfgoed geeft karakter en diepgang aan de omgeving. Om het te kunnen begrijpen en waarderen is kennis nodig. Daarom is onderwijs over en met erfgoed zo belangrijk. De lokale omgeving vormt bij erfgoededucatie het startpunt van ontdekkingstochten. Dat kan binnen schoolverband zijn, naschools, buitenschools of in de vrije tijd.

Dankzij

Het boek is tot stand gekomen dankzij Green Planet, de gemeente Hoogeveen, Theater de Tamboer en de organisatie van het Cultuurmenu (Bibliotheek/ Verhalenwerf, de Tamboer en Scala centrum voor de Kunsten).De provinciaal archeoloog Wijnand van der Sande heeft de historische informatie verzorgd. Uitgeverij Ga Creatief uit Meppel verzorgde de vormgeving van het boek en het drukproces.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.