De reuzenberenklauw, samen zetten we dit gevaar op de kaart

hoogeveen - De reuzenberenklauw is een inheemse plant die maar liefst 3 tot 4 meter hoog kan groeien en waarvan de stengels zo'n 10 cm in doorsnee kunnen worden. De berenklauw is in de 19e eeuw naar Nederland gekomen vanwege Het decoratieve uiterlijk. 

Na verloop van tijd kwam men er achter dat de reuzenberenklauw ondanks zijn schoonheid een gevaarlijk geheim met zich mee bracht. De plant heeft forse bladeren die langer zijn dan een meter en daardoor aantrekkelijk zijn voor kinderen die het tof vinden om zich onder deze reuzen te gaan verstoppen of eronder te spelen. Echter bezitten de stengels en bladeren brandharen zoals bij brandnetels. Spijtig genoeg krijg je bij de aanraking van de berenklauw geen onmiddellijke pijnprikkels zoals dat bij netels wel het geval is. De niets vermoedende tuinier of spelende kinderen die in aanraking komen met de brandharen zijn zich op dat moment van geen onheil bewust. Als je op een zonnige dag bij het snoeien of wieden met de huid in aanraking komt met de brandharen kun je enorme brandwonden krijgen.

Het sap van de berenklauw bevat de stof Furanocumarine, dit is een sterk geurende, vluchtige olie die uw huid overgevoelig maakt voor ultraviolette straling uit het zonlicht (= fotosensibilisatie) waardoor ontstekingen en brandwonden ontstaan. Opgelet: ook onder een zonnebank is er U.V.-licht. De schadelijke gevolgen kunnen ontstaan als je huid of slijmvliezen (ogen, lippen, mond...) in contact komen met de brandharen en daarna aan zonlicht worden blootgesteld. Na het contact met het sap ontstaan er binnen de 24 uren brandende, rode huidvlekken die enkele uren later overgaan in scherp begrensde en gezwollen blaarvormige en pijnlijke ontstekingen. Deze brandblaren kunnen later open zwerende wonden vormen. Bij grote aangetaste huidoppervlaktes kan opname in een kliniek nodig zijn. 

Wanneer furocoumarine in de ogen terecht komt, kan soms blindheid ontstaan. Verscheidene furocoumarines zijn ook nog eens kankerverwekkend. Bij regenweer of zonder zon irriteert de plant veel minder. 

Voorkomen is beter dan genezen.


  • Indien je toch tussen de berenklauw moet werken, kun je best alle contact met de huid vermijden door beschermende kledij te dragen voor de hals, armen, handen en benen. Naast lange broek en trui of vest met lange mouwen kan een hoed ook nuttig zijn. Hou er wel rekening mee dat het sap doorheen de kledij kan dringen. Synthetische, waterafstotende stof is dan ook te verkiezen boven linnen of katoen die het sap kan absorberen.
  • Om de ogen te beschermen tegen sap dat zou vrij komen tijdens het snoeien kun je best een zonnebril, stofbril of beschermbril opzetten. Denk er ook aan van met je natte handschoenen niet in de ogen te wrijven.
  • Voel je dat er toch sap op de huid is terecht gekomen dan kun je dat best onmiddellijk met koud water en zeep afwassen. Daarenboven blijf je best minstens één week uit de zon. Sap in de ogen langdurig uitwassen met koud water en voor alle zekerheid een arts raadplegen.
  • Kinderen die het gevaar niet kennen zullen graag tussen de reusachtige planten spelen. Waarschuw hen voor de gevaren van deze plant en laat ze nooit fluitjes, verrekijkers of blaaspijpen maken uit de holle stengel van de plant.
  • Bereklauw is goed bestand tegen maaien en zal telkens terug komen. Steeds weer maaien tot de plant ook ondergronds uitgeput geraakt is een mogelijkheid om de planten te vernietigen.
  • Jonge planten bevatten veel eiwitten en worden graag gegeten door schapen en konijnen. Bij begrazing eten de dieren steeds weer de bovengrondse delen af die instaan voor de fotosynthese. Dit zorgt voor uitputting van de energiereserves in de wortels waardoor de planten er het loodje bij neer leggen.
  • Merk je reuzenberenklauw op in de buurt van een kinderspeelterrein of een school, maak daar dan melding van zodat deze verwijderd kunnen worden.

Het is dus een feit dat de berenklauw een zeer gevaarlijke plant is. Ook in Hoogeveen staan de berenklauw in grote groepen bij elkaar. Deze zijn dus voor uw kinderen zeer gevaarlijk. Wij willen de berenklauw op de kaart zetten om zo te bekijken waar deze groeit. Mocht deze op een kinderrijke gebied staan dan kunnen we de gemeente vragen de plant te verwijderen. U kunt ons daarbij helpen stuur uw foto en/- of locatie door te geven waar u de berenklauw gespot heeft, dan zorgen wij voor een berenklauw-overzicht.

Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Foto: Pixabay

Foto's en tekst: Mark Otten

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.