Noordscheschutters bouwen samen aan vitale kern

Noordscheschut - Een stevige opknapbeurt voor het Zwarte Dijkje, de levensader van Noordscheschut. Dat is het resultaat van een proces, waarbij de bewoners zelf van begin tot het eind aan het stuur zitten. 

De gemeente en provincie maken het project weliswaar in financiële zin mogelijk, maar kiezen nadrukkelijk een ondersteunende rol, daarbij maximaal ruimte makend voor de inzet en inbreng van de Noordscheschutters. Het resultaat: een voldragen plan voor een vitaler en leefbaarder dorpskern.

Opknapbeurt hard nodig

Na meer dan 30 jaar is het Zwarte Dijkje hard aan een opknapbeurt toe. De wortels van de bomen breken door het oude asfalt heen en er zijn steeds meer problemen met de afvoer van regenwater. Daar komt nu snel verandering in, dankzij de installatie van een werkgroep bestaande uit inwoners van het dorp. Het plan is klaar; de weg kan op de schop.

Bewoners aan het stuur, overheden faciliteren

De bewonerswerkgroep heeft zelf de totale regie over het project. Van het ontwerp tot de uitvoering staan de inwoners zelf aan het roer. Zij ontwerpen, stemmen af met de omgeving en geven aan wat zij zelf kunnen doen en waarvoor zij de inzet van de overheid nodig hebben. Ambtenaren van de gemeente werken actief mee, maar alleen wanneer de werkgroep daar om vraagt. Indien advies nodig is, klopt de werkgroep aan bij de gemeente.

Nieuwe manier van werken

Hoogeveens wethouder Jan Steenbergen vindt de gekozen aanpak waarbij de plaatselijke projectgroep de volledige regie heeft best spannend. “Het is geweldig om te zien hoe mooi het uitpakt. Er liggen goede en reële plannen en de afstemming is goed. Zowel onderling als met de gemeente en vooral met de inwoners. Ik ben er erg trots op.” Deze nieuwe manier van werken spreekt ook Drents gedeputeerde Henk Jumelet erg aan. “De samenleving verandert, de overheid verandert mee. Het nieuwe besturen is ruim baan maken voor initiatieven uit de samenleving en samen zorgen dat deze een stap verder komen. Samen met Noordscheschut leren wij echt van deze aanpak. Het is een leerzame oefening in loslaten. Met straks een prachtig resultaat.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.