​Persoonlijke oorlogservaringen maken indruk op leerlingen

Hoogeveen - “Wat weten jullie over de oorlog?” Met deze vraag begint de 88-jarige Jan de Graaf z’n gastles bij klas 2D van locatie Harm Smeenge van het RSG Wolfsbos. Enthousiast steken de leerlingen hun vingers op. Het digi-bord staat al snel vol met antwoorden variëren van Duitsland tot bombardementen en van Joden tot Hitler.

Tweede Wereldoorlog

Docent Arjan Schepel vertelt: “De leerlingen zijn met geschiedenis bezig met het project ‘Tweede Wereldoorlog’. Uit een boek leren is prima maar veel indrukwekkender is het om een verhaal te horen van iemand die de oorlog zelf bewust heeft meegemaakt. Daarom hebben we Jan de Graaf uitgenodigd.” De Graaf is 12 jaar oud als de oorlog uitbreekt. Hij is een boerenzoon uit Kollumerzwaag. Zijn ervaringen uit de oorlogsjaren hebben hem voor de rest van zijn leven gevormd. Hij wordt docent geschiedenis in Emmen en bestudeert de Joodse historie en de holocaust. Momenteel is de Graaf als vrijwilliger nog steeds actief verbonden met Kamp Westerbork.

Geheime krant

Als oud-docent weet de Graaf de leerlingen te boeiend met zijn indrukwekkende verhalen. Zo vertelt hij dat er op 18 mei 1940 een geheime krant uitkwam. “Dit is niet een krant zoals we die nu kennen, maar een handgeschreven velletje papier.” Het voorbeeld laat hij rondgaan in de klas en de verbazing onder de leerlingen is groot, het lijkt inderdaad niet op een krant. De Graaf vertelt verder: “Als we weer een geheime krant kregen, vroeg vader mij om deze vijf keer over te schrijven. Daarna stopte ik de velletjes papier in mijn hemd en ging op pad om ze te bezorgen bij goede vrienden. Eigenlijk net een soort kettingbrief.” De Graaf eindigt zijn gastles met een verhaal over de bevrijding. “We hadden bijna niks meer, maar we hadden wel onze vrijheid terug en dat hebben we dagenlang met het hele dorp gevierd. Het is zo belangrijk dat je in vrijheid kan gaan en staan waar je wilt en kan zeggen wat je wilt. Koester je vrijheid en geniet ervan!” De leerlingen knikken instemmend. Wat er in de oorlog is gebeurd, is zeker ook een belangrijke les voor vandaag en morgen.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.