​Afvalbrand slaat over op kurkdroog bouwland

Nieuweroord - Een afvalbrandje achter een perceel aan de Middenraai in Nieuweroord is maandagmiddag overgeslagen op een kurkdroog bouwland.

Met een waterkanon en een paar stralen hogedruk was de brandweer de vlammen snel de baas, en kon grote schade voorkomen worden.

Door de aanhoudende droogte, en daarmee verhoogde risico op natuurbranden, is op dit moment code geel in de provincie Drenthe van toepassing.

Op de site van natuurbrandrisico staat te lezen wat voor codes op dit moment gelden voor de diverse provincies.

Wat betekend Code Geel

Wees altijd voorzichtig met vuur. Open vuur (bijvoorbeeld vuurkorf of bbq). Dit mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderige stuk ondergrond. Maak in droge periodes geen open vuur.

Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de bbq opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras

Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.

Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.

Niet overal in de natuur heeft u goed bereik met uw mobiele telefoon.

Wat kunt u doen bij natuurbranden?

Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg.

Loop daarbij niet voor de brand uit, of in de richting waarin de brand zich verspreidt maar haaks op de brand waarmee u de kans verkleint dat de brand u inhaalt.

Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.

Help andere mensen en kinderen op een veilige plek, zoals een openbare weg of groot verhard terrein te komen.

Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Kijk in uw omgeving of je herkenningspunten hebt zoals straatborden, nummers op banken of nummer van een ANWB paddenstoel.

Foto: ©Martin Schonewille

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.