GroenLinks pleit voor proef met wasbare luiers

Hoogeveen - Meer dan 4 procent van het huishoudelijk restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Dat komt met name door kinderen in de luierperiode die voor ongeveer 260 kilo luierafval per jaar zorgen. De gemeente Hoogeveen poogt om het restafval te verminderen. Om dat te realiseren is ook luierafval afval om aan te pakken.

Milieu Centraal ontwikkelt de campagne ‘Mazzelkontjes’ om het verminderen van luierafval onder de aandacht te brengen bij (aanstaande) ouders. Onder andere door praktische tips te geven om luierafval te voorkomen, maar vooral door meer aandacht te vragen voor de wasbare luier. Wasbare luiers zijn ook beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Alle wegwerpluiers bij elkaar in de luierperiode kosten daarnaast per kindje 500 euro meer dan wasbare luiers. Bij wasbare luiers denken veel mensen nog aan de katoenen doeken met veiligheidsspeld van vroeger. Tegenwoordig zijn er echter moderne wasbare luiers.

Bij een aantal gemeenten zijn met succes proeven uitgevoerd waarbij ouders met advies en begeleiding voor een bepaalde periode wasbare luiers konden proberen. Veel ouders stapten over op wasbare luiers. GroenLinks Hoogeveen vraagt de gemeenteraad om ook in Hoogeveen een proef te doen. Het gebruik van wasbare luiers scheelt de gemeente ook nog in de kosten voor afvalverwerking. Zo komt ook een duurzaam en co2 neutraal klimaat in Hoog-veen dichterbij. GroenLinks vraagt ook om te kijken of incontinentiemateriaal voor volwassenen bij de proef betrokken kan worden.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.