​Gemeente Hoogeveen investeert opnieuw in duurzame verlichting

Hoogeveen - Met de aanschaf van ruim 700 duurzame LED-lichtbronnen heeft Gemeente Hoogeveen een volgende stap in het verduurzamen van de openbare straatverlichting gezet. 

De lampen zorgen voor een besparing op energie en vervanging én brengen de gemeente dichter bij het behalen van de in het landelijk energieakkoord vastgestelde verduurzamingsdoelstellingen. Eind mei is de installatie afgerond.

In totaal zijn er 735 lichtbronnen van het type Saled PS-T met een kleurtemperatuur van 4000K afgenomen. Deze vervangen alleen aanwezige lampen, en niet zowel lamp als mast. Deze efficiënte methode, retrofit genaamd, zorgt ervoor dat nog niet afgeschreven lantaarnpalen ‘gewoon’ gebruikt kunnen blijven worden. Daardoor is het mogelijk om met relatief lage investeringen snel over te stappen op duurzame LED verlichting.

Ruim 53% energiebesparing

De nieuwe LED-lichtbronnen zullen het jaarlijkse energieverbruik terugdringen met 39.748 kWh, omgerekend ruim 53%. Ook de CO2- en zwaveluitstoot wordt met respectievelijk 22.497 kilogram en 16.839 gram flink teruggedrongen. Installateur Ziut is eind april begonnen met de installatie en verwacht deze medio mei af te ronden.

Energieakkoord 2020

De investeringen in duurzame verlichting brengen de gemeente dichter bij het behalen van de in het landelijk Energieakkoord 2020 vastgestelde verduurzamingsdoelstellingen. In dit akkoord staan diverse richtlijnen en eisen om het energieverbruik van (lokale) overheden te verlagen. 

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.