Hoogeveen krijgt het tweede 'aso-AZC' van Nederland

Hoogeveen - In navolging van Amsterdam, krijgt Hoogeveen het tweede aso-asielzoekerscentrum van Nederland. De gemeente heeft dit vrijdagochtend gecommuniceerd aan omwonenden en de ondernemers in het winkelcentrum De Weide.

De gemeente Hoogeveen heeft het contract met het COA verlengt met twee jaar, met het ingaan van het verlengde contact zal er ook een extra begeleiding- en toezichtlocatie (ebtl) bij komen. Op deze afdeling zullen asielzoekers geplaatst worden die in andere azc's overlast veroorzaken. Voor deze asielzoekers zal een sober en strikt regime, met één-op-één begeleiding van het COA gelden. Tevens zullen ze een volledig dagprogramma volgen en zeer beperkte bewegingsvrijheid krijgen. Met COA is afgesproken dat in azc Hoogeveen geen zogenaamde Dublinclaimanten meer worden opgevangen. Dit zijn asielzoekers die via een ander Europees land in Nederland kwamen en in het eerste Europese land hun asielverzoek is afgewezen.

De gemeente geeft aan dat het afgelopen periode positieve ervaring heeft opgedaan in de samenwerking met COA en dat door deze aanpassing de werkgelegenheid verder toe zal nemen.

VVD-er Mark Strolenberg spreekt van slecht besluit. 'In Amsterdam gaan deze aso’s gehuisvest worden in een gebouw op een industrieterrein, in Hoogeveen grenst het azc direct aan de woonwijk met scholen en veel fietsers en voetgangers. Nu al kan de politie nauwelijks handhaven op openbaar dronkenschap, winkeldiefstallen en ruzie op straat. Mensen die zich niet kunnen aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden passen hier gewoon niet', aldus VVD-fractievoorzitter Mark Strolenberg.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.