11 November: Sint Maarten

Hoogeveen - Bent u er klaar voor, heeft u voldoende snoep, of andere versnaperingen in huis? Want vandaag is het weer 11 november, dus Sint Maarten. De kinderen komen weer eind van de middag of begin van de avond weer langs de deuren om een liedje te zingen en in ruil daarvoor een traktatie te ontvangen, meestal in de vorm van snoep.

Sint Maarten, Sint Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan

Wie en wat is Sint Maarten?

Sint Maarten is de viering van de doopdag van de heilige Sint Maarten. Op 11 november gaan kinderen met lampionnen langs de deuren, waarbij ze liedjes zingen in ruil voor snoep.

De heilige Martinus van Tours was de bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholicisme in Gallië. Hij stierf op 8 november 397 en werd op 11 november begraven. 11 november was tevens de doopdag van de heilige. Martinus stond bekend om zijn liefdadigheid en zijn vrijgevigheid. Om hem te eren, werden er op 11 november kleinigheidjes aan kinderen gegeven. Op een gegeven moment gingen kinderen op 11 november met zelfgemaakte lantaarns of uitgeholde knollen of pompoenen met een kaarsje langs de deuren. Tot ongeveer de jaren 20 was het Sint Maartenfeest meer iets voor arme kinderen. Hierna begon men het feest te zien als traditie en mocht iedereen meelopen. Tegenwoordig maken veel kinderen op school een Sint Maartenlantaarn. Sint Maarten wordt overigens niet door het hele land gevierd, maar voornamelijk in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Limburg.

Bruegels weergave van het sint Maartensfeest (ca. 1566). Men dronk dan de nieuwe wijn (laatste Foto: Wikipedia)

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.