Recencies Tonio

Drama - Vanaf 12 jaar

Tonio

Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Hij reconstrueert het leven van zijn zoon tijdens een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Onderstaand de recensies op Recencies Tonio

 1. Recensie van Manon1991

  De film Tonio is een Nederlandse drama.

  Het is een aangrijpend verhaal waarin je helemaal in mee word genomen.

  De acteurs passen goed bij de verhaal en maken het een realistische film.

  Ongemerkt raakt de film je en maakt het je bewust hoe het is voor de ouders is na zo'n gebeurtenis.

  Het speelt zich af in flashbacks en dat is wel even wennen met kijken, verder is de film wel goed te volgen.

  De muziek past goed bij de film en neemt je daardoor goed mee met de emoties van het verhaal. 

 2. Recensie van charly

  Tonio.

  Een prachtige en verfilming van een requiemroman en een waargebeurd verhaal geschreven door Adri van der Heijden. Tevens is de schrijver de vader zelf van Tonio en hij heeft het schrijven als zijn therapie gebruikt.

  Op 1e pinksterdag vroeg in de ochtend komt Tonio, het enige kind van Adri en Mirjam, bij een verkeersongeluk om het leven. Hij wordt in zeer kritieke toestand overgebracht naar het AMC gebracht, waar hij uiteindelijk komt te overlijden aan zijn verwondingen.

  In deze film zie je hoe 2 ouders geconfronteerd worden met een traumatische en drastische verandering en hoe ze met hun emotie en rouwverwerking om gaan. Ieders op hun eigen manier.

  Zo zie je dat moeder Mirjam probeert niet in de neerwaartse spiraal terecht te komen, richt Tonio’soude slaapkamer om tot herinneringen, maar is enorm bang om uit elkaar te groeien. En daarentegen zie je dat vader Adri vooral belangrijk vindt om terug graven in zijn herinneringen, aantekeningen maak, vrienden en bekenden zoekt van Tonio. Om zo te achterhalen wat er de laatste uren en dagen met Tonio is gebeurt voorafgaande aan de ramp. Ook zie je hoe bepaalde emoties in combinatie met drank hun eigen leven kunnen gaan leiden. Erg indrukwekkend neergezet. Zo zie je duidelijk dat emoties meer met je doen dan jezelf verwacht.

  De emoties in de film zijn enorm voelbaar. De muziek die je hoort past bij de scenes, maar veel muziek is er niet te horen. Echter is dat geen gemis, want dat benadrukt de leegte die zij voelen. Door middel van een aantal flashbacks nemen ze je verder mee in bepaalde emotie. Als jezelf zoiets of iets vergelijkbaars hebt meegemaakt, kan deze film erg indrukwekkend zijn. Mocht dat het geval zijn, is het verstandig wel je zakdoek mee te nemen.

 3. Recensie van wizardgirl

  De film Tonio is gebaseerd op het boek van A.F.Th. van der Heijden.

  Het verhaal gaat over de 21-jarige Tonio van der Heijden welke op 23 mei 2010 door een auto wordt geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis wordt gebracht, hier komt hij te overlijden.

  De film geeft weer wat er bij een rouwproces komt kijken en hoe beide ouders het op hun eigen manier verwerken.

  De film komt heel realistisch over, de geluiden van de beademingsapparatuur de sfeer van het ziekenhuis.

  Het verdriet, de verwarring en ontkenning van de ouders komt heel goed over.

  Ik vind de film persoonlijk erg chaotisch en verwarrend, dit omdat er in de film continu met flashbacks gewerkt wordt.

  De film zou ik zelf niet aanraden, dit voornamelijk omdat het een zwaar onderwerp is voor in de bioscoop.

  Ik heb veel respect voor de acteurs welke de gevoelens perfect overbrengen.

 4. Recensie van BIGED

  TONIO - Een zeer aangrijpend verhaal. Zoiets wens je niemand toe. Het is zeer indringend en menselijk in beeld gebracht. Ik ken het boek niet maar de verfilming is al emotioneel genoeg. Schrijver Adri (van der Heijden), de hoofdrolspeler, die gespeeld wordt door Pierre Bokma, vertolkt dit op sublime wijze.

  Na het fatale bericht zie je hoe, de over gestructureerde schrijver, zijn controle verliest. Verslagenheid, twijfel, pijn, verdriet, zelfverwijt en het gemis zijn de emoties die subliem worden verbeeld. Zijn vrouw Mirjam, prachtig gespeeld door Rifka Lodeizen, probeert ondanks de diep trieste situatie overzicht te houden. Ze ziet haar man verder afglijden.

  De film laat in een aantal flashbacks zien hoe ze als ouders waren en hun kind wilden opvoeden. Ze wilden dat Tonio zijn eigen keuzes maakte en verantwoordelijkheid nam voor zijn toekomst. Het contrast tussen de vreugde en verdriet wordt heel mooi verfilmd in beeld en locatie. Je waant je erbij in het boek zelf.

  Uit deze verfilming blijkt maar weer eens dat rouw op vele manieren kan worden verwerkt maar in essentie voor iedereen gelijk is. Van der Heijden deed dit middels een boek, wat het eigenlijk “levensboek” van Tonio had moeten worden. Regisseur Paula van der Oest heeft er volgens mij een van de beste Nederlandse films van gemaakt van de laatste jaren. Terecht dat de film de Nederlandse inzending is voor de oscars!