Recensies Split

Thriller - Vanaf 16 jaar

Split

Kevin (James McAvoy), die lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, wordt door een van de persoonlijkheden die in hem leeft, aangezet tot het ontvoeren van drie tienermeisjes waaronder de scherpzinnige Casey (Anya Taylor-Joy, The Witch). Samen met zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher (Betty Buckley) moet Kevin een overlevingsstrijd voeren met alle persoonlijkheden die in hem schuilen.

Onderstaand de recensies op Recensies Split

 1. Recensie van gradsje

  Split een thriller van M. Night Shyamalan bekend van The 6th sence en The Village heeft wederom een kraker gepresenteerd. Een film over meervoudig persoonlijkheid stoornis. Een psychische thriller. 

  Een film waarin hoofdrolspeler James McAvoy meerdere rollen krijgt toegedeeld. Bijzonder hoe hij continu van karakter kan wisselen en zo goed in zijn rol kan blijven. De film gaat over een persoon met maar liefst 24 verschillende persoonlijkheden. In de film word soms op komische maar soms ook op tragische wijze een persoonlijkheid vertolkt.

   Een echte aanrader voor iemand die van Psychische thrillers houd. Film is goed in elkaar gezet en heeft meerdere verhalen door elkaar. Opletten is dus wel vereist. 

 2. Recensie van Thantrias

  Eén van de weinige thrillers van de afgelopen maanden waar ik persoonlijk erg positief over ben. Het is een psychologische thriller van hoog niveau en hoewel hij wel wat mak is in het begin, is dat wel fijn kijken wanneer het verhaal nog opgebouwd wordt. Er worden niet teveel persoonlijkheden vertoond van de 24 personen in het lichaam van Kevin, waardoor het verhaal redelijk makkelijk te volgen is en je makkelijk in het verhaal gezogen wordt. Ook al zijn het in feite toch behoorlijk wat verhaallijnen door elkaar heen. Je merkt het nauwelijks en toch voel je de spanning, dat is nu juist waar het bij dit genre om draait en deze film weergeeft dat erg goed.

  De acteurs zijn zoals bij elke film van M. Night Shyamalan ook erg goed gekozen. De drie jonge dames zijn erg goed in hun rol als slachtoffers, maar het zien dat één persoon zich zo in al die persoonlijkheden kan inleven en zo makkelijk overschakelt is ontzettend gaaf om naar te kijken.

  Wel een klein puntje van kritiek, ondanks de lovende woorden en ook precies waarom het geen volle 5 sterren recensie is: Als je alle persoonlijkheden bijhoudt en goed let op alle karakteristieken, kan het je gaan opvallen dat het script niet past bij de persoonlijkheid die op dat moment spreekt. Kleine ingeslopen foutjes, waardoor de overgang tussen de verschillende persoonlijkheden niet meer helemaal klopt.

  Desondanks is het een bizar goede film, met een fijne psychologische spanning en zonder al te veel gebruik te maken van de clichés binnen het genre. 

 3. Recensie van druivin

  Split is een psychologische thriller, en een zeer goede in zijn soort. Hoewel het verhaal erg langzaam op gang komt verveeld hij mij niet. Je leert langzaamaan en soms heel sniekie de persoonlijkheden kennen die in Kevin huizen. De overgang van persoon naar persoon is erg mooi gedaan. Ook de muziek in de film is erg passend.

  Het verhaal zit goed in elkaar en zorgt er ook voor dat je spanning blijft vasthouden. Hoewel er maar een paar locaties zijn gebruikt in de film doet de film niet goedkoop aan. De locaties die ze gebruiken zijn dan ook tot in de puntjes aangekleed waardoor je er helemaal inzit.

  De acteurs speelden hun rollen erg goed. Ik vind het super knap van James McAvoy dat hij zoveel verschillende persoonlijkheden zo goed neerzet in deze film. De 3 meiden spelen hun rol ook super goed. De angst is uit hun ogen te lezen en hun hele doen en laten past perfect in deze film.

  Eng is deze film totaal niet en zo moet je er ook niet heen gaan want dan kom je erg bedrogen uit. Je moet in je achterhoofd houden dat je naar een film gaat met iemand met 23 verschillende persoonlijkheden en een aantal krijg je daarvan te zien. Wat overigens heel echt is neergezet en je hoopt dat je niemand kent of ooit tegenkomt die ook zoveel ikjes heeft.

  Een super goede psychologische thriller en zeker het kijken waard als je van dit soort films houd. Van mij krijgt hij dan ook een dikke 9

 4. Recensie van Jeroenk3

  FANTASTISCH! Eén uur en 57 minuten op het puntje van je stoel zitten, dat gaat je overkomen. Regisseur M. Night Shyamalan is het wederom gelukt, na prachtige thrillers als Sixth Sence en The Village, om de ultieme thriller te maken.

  Zonder te veel weg te willen geven van het verhaal draait het om James McAvoy die een fantastische rol neerzet als de schizofrene Kevin. Hij ontvoert drie vrouwelijke klasgenootjes. En neemt ze mee naar een ondergrondse locatie.

  In de rest van de film zien we continue pure angst in de ogen van de meisjes. Met name bij Casey die geweldig wordt neergezet door Anya Taylor-Joy. De muziek en suspension geluiden zijn perfect getimed. De film wordt heel mooi opgebouwd in de juiste opbouw met een prachtige ''grande finale''. McAvoy en Taylor-Joy komen wat mij betreft in aanmerking voor een Oscar. Overigens speelt de regisseur, net als in bijna al zijn andere films, een kleine rol. Een film die je echt bij VUE in de theaters moet gaan zien. Gewoonweg WAANZINNIG!