Recensies Suburbicon

komedie / crime / mysterie - Vanaf 16 jaar

suburbicon

Welkom in Suburbicon: een Amerikaans voorstadje met prachtige huizen, smetteloze tuintjes en keurige gezinnen. Vader Gardner Lodge (Matt Damon) en zijn vrouw Rose (Julianne Moore) wonen hier met hun 10-jarige zoontje Nicky. Wanneer ze op een dag te maken krijgen met een gewelddadige overval, blijkt dit modelgezin een groot geheim te verbergen. Chantage, verraad en wraak nemen al snel de overhand in Suburbicon. Tot wat zijn modelburgers in staat wanneer ze in het nauw worden gedreven? Suburbicon is het even hilarische als absurde antwoord. Gevierd acteur en regisseur George Clooney neemt opnieuw plaats in de regiestoel voor deze ingenieuze thriller met een scenario van niemand minder dan de broers Joel en Ethan Coen. Matt Damon, Julianne Moore en Oscar Isaac leiden een sterrencast in een productie van Joel Silver (The Matrix, V for Vendetta) en Teddy Schwarzman (The Imitation Game). 

Onderstaand de recensies op Recensies Suburbicon

 1. Recensie van yvonne bijl hooijer

  Dat George Clooney een beroemd acteur is, weet iedereen inmiddels wel. En dat hij Nespresso kan waarderen, is ook geen geheim. Maar dat hij ook regisseert, is misschien niet doorgedrongen bij het grote publiek. Toch is Suburbicon alweer de zesde film van de hand van Clooney. 

  Deze misdaad / komediefilm speelt zich af in de jaren '50 van de vorige eeuw, waar racisme meer regel dan uitzondering is. Gardner (Matt Damon) en Rose Lodge (Julianne Moore, die overigens een dubbelrol vertolkt) zijn een idyllisch gezinnetje in een idyllisch stadje. Samen met zoon Nick (Noah Jupe) zetten zij een zeer overtuigende rol neer. Mede door hun aandeel wordt je als kijker meegetrokken het verhaal in. Een verhaal dat dramatisch begint, onwaarschijnlijk vervolgt en absurd eindigt.  Absuburbicon had ook best een goede titel kunnen zijn voor deze film.  Want wat er bij de buren gebeurt is erg. Maar wat zich binnenshuis afspeelt is vele malen erger.

  Bij tijd en wijle ontpopt het verhaal zich als een slapstick, om binnen 5 minuten te veranderen in een ware horror. Hierdoor wordt het een film met vele gezichten, die uniek is in zijn soort. 

  De muziek die onder de scènes doorloopt, zet een goede toon neer. Grimmig. Absurd. Vaag.

 2. Recensie van Ferdinand

  Suburbicon
  Regisseur George Cloony (ER, Ocean’s 11, 12 ,13) toont veel lef met het maken van deze film. Op papier zijn de brave jaren vijftig, met de grote tegenstelling tussen blank en zwart, nou niet de meest aansprekende jaren om een film over te maken.

  En toch slaagt Cloony erin om twee opzichzelfstaande verhalen met elkaar te verweven. Het ene verhaal, maatschappijkritisch en daardoor confronterend en het andere verhaal uiteindelijk haast te bizar voor woorden.

  De ietwat vatsige Matt Damon (anders dan de gespierde actieheld in de Jason Bourne reeks) speelt een saaie burgerlijke vader met een kantoorbaan en afgezien van de grimmige openingsscène gebeurt er voor de pauze niet eens zo heel veel. Al ben je in de pauze wel de hele tijd druk bezig te bedenken wat er nou juist is gebeurd in die cruciale openingsscène.

  Na de pauze gaat de film los. En goed ook. De sfeer wordt grimmiger, dreigender, harder en onvoorspelbaarder. Schrikmomenten worden afgewisseld met macabere humor. En wanneer de aftiteling begint zit je nog wat verdwaast jezelf af te vragen wat je nu eigenlijk hebt gezien.

  Suburbicon is een film waar je als filmliefhebber erg blij van kan worden ! Ik wel in ieder geval.

  Vier sterren voor Suburbicon. Drie sterren voor de pauze en vijf sterren na de pauze.

 3. Recensie van HMH86

  Het is een zeer afwisselende film met vele onverwachte gebeurtenissen en wendingen.

  Af en toe bizar maar op andere momenten ook voorspelbaar. Er komt veel geweld maar ook humor in voor. Er zijn 2 verhaallijnen die elkaar schampen. De ene is waargebeurd en de ander is een oud script. De samenvoeging van deze verloopt niet vlekkeloos en dat zorgt voor wat zwakkere momenten.

  Noah Jupe zet een uitstekende Nicky neer. Hij krijgt veel ellende over zich heen maar veroverd wel meteen je hart. Matt Damon is als de koelbloedige Gardner Lodge overtuigend.

  De dubbelrol van Julianne Moore als de zussen Rose en Margret is indrukwekkend. Ze zet een naïeve en behoorlijk domme Margret neer die je af en toe wel achter het behang kan plakken.

  De Afro-Amerikaanse buren van de Lodge familie krijgen het zwaar te verduren in Suburbicon. De film speelt zich af in de jaren 50 toen er nog volledige rassensegregatie was in Amerika.

  De setting is prachtig, de oude auto's de kleding en het interieur brengt je helemaal in de jaren 50 sfeer. De houding van de blanken naar de Afro-Amerikaanse is altijd weer shockerend. Het is indrukwekkend om te zien dat het gezin zich niet laat intimideren.

  Al met al is het een verrassend vermakelijke, spannende en bizarre film die absoluut kijken waard is.

 4. Recensie van BIGED

  SUBURBICON: Dit is de zesde film van George Clooney als regisseur. De verhaallijn is tweeledig. Het al oude racisme tussen blank en zwart en de mysterieuze geheimzinnige kant van de keurige blanke Gardner Lodge (Matt Demon). Dit alles speelt in de voorbeeld, keurige, Amerikaanse buitenwijk eind jaren 50.

  Het verhaal komt een beetje traag op gang je denkt dat het racisme aspect, de donkere buren die komen wonen in de wijk het enigste is. Maar er is meer. Clooney heeft heel goed zijn best gedaan om de sfeer prachtig neer te zetten. Maar de verhaallijn is vrij dun dat zelfde geldt eigenlijk voor de karakter die niet goed worden uitgediept. In de film komt het racisme als een bijzaak ten tonele.

  De focus wordt na de pauze meer gelegd op de gedachte die de hoofdrolspeler had om een luguber scenario uit te werken in zijn voordeel. Het wordt dan snel duidelijk dat dit door derden wordt opgemerkt en zo stapelen de problemen zich op tot serieuze omvang. Op sommige momenten zijn is er zelfs behoorlijke schrikmomenten en ook wel een beetje humor.

  Het is toch wel lastig om de film duidelijk te classificeren als drama/komisch/thriller het is van alles wat. Het is een leuke film maar niet interessant gezien het thema daarvoor is het niet vernieuwend genoeg. Wel een compliment voor de sfeer en locaties in de film die prachtig in die tijd staan.

  Misschien is hier toch het spreekwoord van toepassing schoenmaker blijf bij je leest. Clooney is veel beter in acteren dan regisseren.