Recensies Gek van Oranje

komedie - Alle leeftijden

Gek van Oranje

Het is zomer 2010 en Nederland blijft maar scoren tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. De Oranjefans dromen met elke gewonnen wedstrijd van een plek in de finale, terwijl zij die niks met voetbal hebben de verlaten straten voor zichzelf hebben. In deze licht verhitte gemoedstoestand worden mensen naar elkaar toe of juist verder van elkaar af gedreven, om na vier weken – als het carnaval van het WK voorbij is – nooit meer dezelfde te zijn. Gek van Oranje is een feelgood mozaïekfilm, die zich afspeelt tijdens die paar weken dat Nederland zijn doe-maar-gewoon mentaliteit van zich afschudt en helemaal opgaat in de totale oranjegekte. 

Onderstaand de recensies op Recensies Gek van Oranje

 1. Recensie van Manon1991

  De film Gek van Oranje.

  Het is een film met meerdere verhalen ineen.

  Het neemt je mee in verschillende emoties.

  Bij een verhaal voelde ik veel herkenning en kwam wel even binnen.

  Het gaat vooral over voetbal en speelt zich af in 2010.

  Het is wel raar om weer in die voetbal periode te zijn en die spanning weer te voelen.

  De acteurs passen wel goed bij de film.

  Toch had ik wel wat meer van de film verwacht, wat meer sowieso.

  Ik zou de film niet aanraden, ook door persoonlijke redenen.

 2. Recensie van Ferdinand

  Gek van Oranje
  Gek van Oranje is een romantische komedie die zich afspeelt tijdens het WK voetbal in 2010 in Zuid Afrika. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Voor wie is deze film bestemd? Voor de romanticus, veelal vrouw, die van voetbal houdt ? Voor de liefhebber van voetbal, veelal man, die van romantische films houdt ?

  En dan het moment van uitbrengen. Hartje winter, de Olympische spelen op tv en Oranje die zich niet eens voor het WK van 2018 heeft gekwalificeerd. Op welke voetbal-Oranjegekte wil men meeliften ?

  Zijn er dan geen lichtpuntjes? Ja, Hannah Hoekstra (Gouden kalf voor haar rol in de film Hemel) die een leuke rol als de voetbalhatende Merel neerzet en -verrassend- Jan Versteegh (Proefkonijnen, 3 op Reis) als voetbalvedette Roy, een rol die hij heel naturel neerzet. Die gaan we vaker zien !

  De film volgt diverse koppels (jonge vrouw wil zwanger worden, stel dat wil trouwen, meisje wil zelfmoord plegen, man heeft hondje die de voetbaluitslag kan voorspellen), waarbij het WK van 2010 de rode draad is. Een thema dat uiteindelijk alle verhalen met elkaar zal verbinden, waarbij uiteindelijk de conclusie van de film is; voetbal -Oranje- overwint alles ! Het einde -hoe verzinnen ze het- is ze vergeven.

  Twee sterren voor Gek van Oranje. Aan het begin van de film zegt èèn van de hoofrolspelers, doelend op de verloren finales van ’74 en ’78: ‘De verliezers van gisteren, zijn de winnaars van vandaag! Er is altijd hoop!’. Veel hoop op een groot kassucces heb ik -helaas- niet voor deze film….

 3. Recensie van druivin

  Gek van Oranje bestempelt als een Komedie en volgens andere bronnen een Romantische komedie. Beide aspecten vond ik te weinig aanwezig in de film. Omdat de film eigenlijk 7 kleine verhalen in zich heeft is de film zo nu en dan wat rommelig. Ook is het jammer dat er bij vele verhaallijnen daardoor er makkelijk vanaf gemaakt wordt. Net of de film niet lang genoeg was om alle verhaallijnen netjes uit te werken. 

  Ik snap de bedoeling van de regisseur dat hij met deze film het Saamhorigheid gevoel onder de Nederlanders weer terug wilt brengen. Nu bijna heel Nederland teleur gesteld is in het voetbal en we weer niet een WK mochten spelen. Dacht de Regisseur een goede zet te maken door een film te maken over het WK van 2010 en dan voornamelijk over de Oranje gekte die dat met zich meebracht.

  Ondanks dat de verhaallijnen veelal ongeloofwaardig waren speelden de acteurs hun rollen wel goed. Ook veel bekende muziek uit de Nederlandse geschiedenis komt voorbij in de film.
  Wat ik wel leuk gedaan vond is het begin van de film waar we een stukje over de geschiedenis van Nederland te zien krijgen.

  Wat ik vooral erg jammer vond is dat de boodschap van de film die bij mij is blijven hangen was. Hoe groot je kwaal ook is of je nu een nieuw hard moet, je een familie crisis hebt, illegaal bent je niet met je buren kan of een geestelijke ziekte hebt door het Oranje virus en de gekte eromheen komt alles goed. Nou was het maar zo makkelijk in het echt dan zou iedereen ineens gek zijn op voetbal. Dit vond ik dan wel weer jammer aan de film.
  Veel voetbal zit er gelukkig (ik hou er niet van) niet in de film. Hij gaat vooral over de gekte die het met zich meebrengt en wat het doet met de mensen. Dit vind ik wel Origineel dit heb ik nog niet eerder in een film gezien.

  Mocht je erg van voetbal houden en de gekte eromheen dan denk ik wel dat je deze film wel kan waarderen. Maar dan moet je er niet met heel veel verwachtingen heengaan. Leuk voor als er niks anders te zien is. 

 4. Recensie van fvo

  Het meest verrassende van deze Nederlandse film is de timing. Terwijl we middenin de Olympische Winterspelen zitten wordt deze film gelanceerd. In Zuid-Korea worden nu Nederlandse successen gevierd. En hier zitten we te kijken naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika toen Oranje nog een deuk in een pakje boter kon schoppen. Een logischer moment om deze film te draaien zou tijdens het komende WK in Rusland zijn. Hadden we ons nog een een klein beetje deelnemer gevoeld.

  Verder is de film een niemendalletje. Vanuit maar liefst zeven verschillende invalshoeken wordt “Nederland” tijdens het WK gevolgd. Sommige van die invalshoeken zijn zo ver gezocht dat je je afvraagt in welke toestand de bedenkers waren toen ze dit op papier zetten.

  Iedere verhaallijn is dan vervolgens weer zo voorspelbaar in zijn afloop dat het slaapverwekkend wordt. Voor de pauze was het al moeilijk de ogen open te houden, na de pauze wordt dat een nog grotere uitdaging.

  De cast bestaat uit een mix van ervaren rotten en nieuw talent. En ook dat valt op in hoe de film voortkabbelt naar het einde.

  Alles komt natuurlijk uiteindelijk bij elkaar bij de finale en vervolgens de intocht van Oranje in Nederland. Die finale en intocht zijn zo in elkaar geknutseld dat je er kromme tenen van krijgt. Jammer, jammer maar dit had echt vele malen beter gekund.