Recensies I Tonya

komedie / drama - Vanaf 16 jaar

Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak. Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeetje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie schittert als nooit tevoren als de verguisde Tonya Harding, terwijl Allison Janney als Tonya’s moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Regisseur Craig Gillespie (Lars And The Real Girl) vindt met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering. 

Onderstaand de recensies op Recensies I Tonya

 1. Recensie van MamaEvy

  I Tonya, wat een ontzettend goeie verfilming van een waargebeurd verhaal. Ondanks dat het eigenlijk best een heftig verhaal is, is deze toch ontzettend mooi in elkaar gezet. Een combinatie van rauw en humoristisch door elkaar. Apart, maar het zorgt er voor dat de heftige momenten minder zwaar worden. De rol van Tonya, gespeeld door Margot Robbie, is enorm goed neergezet. De emotie was duidelijk voelbaar sommige momenten. Ook Sebastian Stan heeft zijn rol van Jeff goed gespeeld. De wisseling tussen de agressie die hij sommige momenten botviert op Tonya en het zielig willen gevonden worden zorgen er voor dat je hem sommige momenten zelf een lel om de oren zou willen geven. De film is tot het einde spannend. Geen moment van verveling en ook de aftiteling is het kijken waard. Grappig om de gelijkenissen te zien van echte beelden en de beelden van de film. Deze film is een absolute aanrader! Ook voor de mensen die niet bekend zijn met dit verhaal is het echt de moeite waard om hem te gaan kijken. 

 2. Recensie van Ferdinand

  I, Tonya
  Als ik iets in het verleden via de tv heb meegekregen, dan is het wel dat kunstschaatsster Tonya Harding een lelijk gemeen kreng was en dat ze met haar uitsluiting in de aanloop van de Olympische Spelen van 1994, haar verdiende loon kreeg.

  Maar na het zien van het onorthodoxe drama, deels (nep) documentaire ‘I, Tonya’ bleef ik flabbergasted in de zaal achter. Ik zag het harde, liefdeloze leven van Tonya ineens van een hele andere kant. Of zoals ze het in de film zelf zegt ‘iedereen heeft zijn eigen waarheid’.

  De prachtige actrice Margot Robbie (Suicide Squad), die de -niet-voor-de-Amerikaanse-schaatsbond-in-hun-keuslijfpassende- Tonya Harding speelt, is met haar indrukwekkende rauwe rol terecht genomineerd voor een Oscar. En daarin verkeerd ze in goed gezelschap, want ook haar vuilbekkende moeder LaVona Golden-een ongelofelijk kreng-, gespeeld door Allison Janney, is genomineerd voor een Oscar. Niet voor niets wordt èèn van de eerste scenes met haar in beeld begeleid door de songtekst ‘She is just a devil woman’. Je zou haast een hekel aan moeders gaan krijgen….

  ‘I, Tonya’ is met twee uur een lange, maar vermakelijke zit. De muziek is goed, de humor is gitzwart en het acteerwerk ijzersterk. En misschien maakt het einde de film juist zo sterk. Want de waarheid is maar net, wat de media je op dat moment wil doen laten geloven.

  Uiteindelijk maakt Tonya Harding, bijna 25 jaar na dato, alsnog kans op (een) goud(en) beeldje !

  Vier sterren voor I, Tonya. Een film die bijblijft.

 3. Recensie van Thantrias

  Een intrigerende film, ook voor de jongere kijkers die niet bekend zijn met het verhaal van de voormalig kunstschaatsster Tonya Harding. Een verhaal dat benadrukt dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, wat waarschijnlijk refereert naar het feit dat het echte verhaal achter het incident met Nancy nooit is achterhaalt.

  Het acteerwerk is briljant! Margot Robbie is ontzettend overtuigend in haar rol als Tonya in de film en ook de moederrol gespeeld door Allison Janney is indrukwekkend goed. Extra leuk om te weten is dat alle nummers in de film met vrij specifieke redenen ingevoegd zijn en daardoor extra goed in de film passen, een goede touch die zeker mee weegt voor een goede score.

  Het begint wat traag en onlogisch, waardoor jongere kijkers even flink in het verhaal moeten komen, maar desondanks een pareltje wanneer het aan komt op films die geïnspireerd zijn op waargebeurde verhalen. Boeiend, intrigerend en gelijkertijd weerzinwekkend tegelijk.

 4. Recensie van Samdegeus

  Tonya, dader of slachtoffer?

  Geweldige film over het leven van het enfant terribele van de Amerikaanse kunstschaatswereld.

  De acteurs zetten een prachtige prestatie neer. Allison Janney als Tonya's moeder (of eerder loeder) LaVona en Margot Robbie is fantastisch als Tonya. Haar voorkomen, muziekkeuze en outfits wijken nogal af van de norm, maar door haar uitzonderlijke sprongen die alleen zij kan maken weet ze de gevestigde orde te trotseren. 

  De film roept het beeld op dat geld en media zeer bepalend zijn. Het beeld dat geschetst wordt in de film van de kansarme positie is deels tragisch, maar soms ook hilarisch. Dat geldt vooral wanneer de hoofdrolspelers zelf commentaar geven op de scenes. Destijds leek het er sterk op dat Tonya de dader was of dat ook daadwerkelijk zo was, laat de film niet zien.

  Het taalgebruik is knap grof, dus voor de kleinste kijkers is deze film niet aan te raden. Voor alle anderen, absolute aanrader!