Recensies Red Sparrow

Thriller - Vanaf 16 jaar

Red Sparrow

Tegen haar wil wordt Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) opgeleid tot een ‘sparrow’, een getrainde verleidster van de Russische veiligheidsdienst. Dominika leert haar lichaam als een wapen te gebruiken, maar heeft moeite haar eigenwaarde te behouden tijdens de onmenselijke training. In een oneerlijk systeem vindt ze haar kracht en ze groeit uit tot één van de beste aanwinsten van het programma. Haar eerste doelwit is Nate Nash (Joel Edgerton), een CIA-agent die verantwoordelijk is voor de meest gevoelige infiltratie in de Russische inlichtingendienst. De twee jonge agenten komen in een neerwaartse spiraal van aantrekkingskracht en bedrog terecht, wat een bedreiging vormt voor hun carrière, hun loyaliteit en de veiligheid van beide landen. Red Sparrow is gebaseerd op het boek van de voormalige CIA-agent Jason Matthews. De film herenigd Jennifer Lawrence met ‘Hunger Games’-regisseur Francis Lawrence. De cast bestaat verder uit onder andere Charlotte Rampling, Jeremy Irons, Mary-Louise Parker, Matthias Schoenearts en Thekla Reuten.

Onderstaand de recensies op Recensies Red Sparrow

 1. Recensie van ria koekoek

  Red Sparrow.

  Twee verschillende verhalen lopen als een rode draad door de hele film heen en komen op een gegeven moment samen.

  Je moet wel steeds goed blijven kijken anders raak je de draad kwijt.

  Het russische accent van de engelse spelers is niet echt super te noemen.

  Jennifer Lawrence speelt haar rol overtuigend , al is ze in deze film anders dan je van haar gewend bent.. Door een noodlottig ongeval kan ze haar beroep niet meer uitvoeren en komt ze in de duistere wereld van haar oom terecht. Ze word opgeleid als red sparrow en moet allerlei opdrachten uitvoeren .Dit alles doet ze om haar zieke moeder te kunnen verzorgen. Sommige beelden zouden zo uit een horror film kunnen komen. Bij bepaalde scene’s neemt de spanning toe en door de muziek word het wel wat extra , maar de hele film is verder wat zwakjes en langdradig.

  Ze speelt een gevaarlijk spel ,en zet je soms op het verkeerde spoor bij wie ze nu eigenlijk hoort bij de goede of de slechte. Leugens en bedrog en wie kan je nog vertrouwen. Andere hoofdrolspelers zijn haar oom Vanya en de CIA agent Nate. Het einde is wel vanzelf sprekend maar wel goed gemaakt.

  Al met al de moeite waard als je van spionage/thriller/actie houd , en geen standaard filmavondje wilt.

  De leeftijd 16 jaar is zeker gewenst omdat sommige beelden best heftig zijn om te zien.

 2. Recensie van charly

  Een bijzonder en toch ook wel clichematig spionagethriller is deze film. Echter aan de hand van de voorstukjes dacht ik aan een top film, maar daar kijk ik nu met gemendgde gevoelens naar terug. Het begint met 2 losse verhalen die uiteindelijk bij elkaar komen met een spannende twist. Opzich klinkt dat leuk als je dit zo leest, maar sommige scenes duren mij part iets te lang, waardoor het saai aanvoelt. En juist andere scenes die voor mij juist wat langer hadden gemogen, deze gingen zo snel dat het rommelig werd, hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik stukken miste.

  Overigens de bloederige martels scene maken toch wel een hoop goed. Die waren echt van goede kwaliteit. Heerlijk veel bloed en drama en aan de reacties in de zaal was het goed te horen dat het indruk maakte. Hierdoor krijgt de film een extra ster van mij, maar anders was ik bij 2 gebleven.

  Jennifer lawrenz heeft haar rol prima neergezet. Een prachtig rondje balletdans heeft ze laten zien. Ook Thekla Reute van ons eigen bodem, met haar bescheiden kleine rol, heeft een heerlijk lugubere scene neergezet. 

 3. Recensie van BIGED

  RED SPARROW: Interessante film in 2 opzichten een boekverfilming (roman van Jason Matthews uit 2013) en de vervolgsamenwerking tussen hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence en regisseur Francis Lawrence (van The trilogie The Hunger Games) zijn overigens geen familie van elkaar. Een klassieke en interessante spionage thriller tussen oost en west, Rusland en America, de koude oorlog. Maar met de klassieke elementen als verraad, leugens, indoctrinatie, infiltratie en dubbelspionage die hierin centraal staan.

  De film loopt niet over van actie maar wanneer dit gebeurd is het expliciet. De locaties zijn geweldig gekozen het overheersende regime in het Oosten komt prachtig tot uitdrukking. De film wordt gedragen door Jennifer Lawrence die in de film groeit, je moet even wennen aan een Amerikaans gesproken Russisch. De film probeert je als kijker mee te nemen in een wereld waar je als Russische spion, geen eigenwaarde meer hebt, maar van de staat bent.

  De familiare band blijkt in het verhaal de bepalende factor te worden wanner Jennifer Lawrence haar oom, een hooggeplaatste binnen de Russische Geheime Dienst, verraad. Het fenomeen Red Sparrow wordt mooi en een beetje kinky in beeld gebracht en laat zien hoe de geheim agenten hun seksuele charmes koelbloedig als machtswapen inzetten. Een leuk detail is dat de Nederlandse actrice Thekla Reuter en klein rolletje speelt.

  Een prima cast, een op het lijf geschreven rol voor Jennifer Lawrence, sfeervolle locaties en mooi uitgewerkte plotlijnen maken deze film tot een echte aanrader voor de liefhebber van spionagethrillers waarin geweld, sex en de Koude Oorlog centraal staan.

 4. Recensie van Thantrias

  De film begint wat langzaam en flauwtjes, het verhaal wordt vrij zorgvuldig opgebouwd en dat is niet echt heel spannend. Desondanks wekt het wel interesse en blijf je er naar kijken. Je wilt weten hoe Dominika zich ontwikkelt en hoe ze terecht komt tussen de Amerikaanse CIA en de Russische geheime dienst.

  Jennifer Lawrence, die de rol speelt van Dominika Egorova, is erg overtuigend in haar rol. Echter, haar Russisch-Engelse accent is wel echt heel naar om naar te luisteren en begint door de film heen eigenlijk alleen maar meer op te vallen. Het past niet bij haar en het past niet bij de rol waarin ze zich bij de CIA voegt. Joel Edgerton als Nathaniel Nash, de CIA officier, is voornamelijk heel goed ingezet in deze film. Zijn kwaliteiten als stoere bad boy alsook de softe romanticus komen flink in de film naar boven en worden perfect gecombineerd.

  De muziek in de film is prima, al raakt het spoor een beetje bijster bij het Russisch Ballet en de link met Edvard Grieg, daar de componist Noors is en geen kenbare link heeft met Russisch ballet. Een detail waar toch wel beter op gelet had mogen worden. Muziek van Tsjaikovski had bijvoorbeeld beter gepast. Ook is het niet helemaal duidelijk waarom juist deze gekozen muziek van Grieg zo veel voor Dominika betekend en daar mist toch een stukje diepgang in het verhaal dat ze zo zorgvuldig hebben geprobeerd in te leiden.

  Al met al geen slechte film, maar het komt gedateerd over en er zitten toch best wat flinke vormfouten in die storen kunnen overkomen.